Räntor, energipriser, byggkostnader och avgifter – de flesta kostnaderna tickar uppåt i stadig takt 📈
På kort tid har fastighetsbranschen gått från feststämning till krisläge och kostnadskontroll är plötsligt viktigare än någonsin. Räntor och energipriser i all ära – hur bra koll har du egentligen på dina underhållskostnader?
Gör du kanske samma dyra misstag som många andra? Läs nedan och agera direkt om du känner igen dig! ⚠️👇
Läs mer: Spara pengar genom smart samordning av fastighetsunderhållet
Du jobbar reaktivt istället för proaktivt 🚒
Du har hört det förr: det är billigare att laga något innan det går sönder. Men visste du hur mycket billigare? Jo: ca 5 gånger!* 🤯
Blir du frustrerad av att förvaltningen präglas av brandsläckning och punktinsatser istället för att jobba proaktivt och storskaligt? Då är är du fast i ett dyrt och reaktivt arbetssätt, som dessutom stressar personalen och drabbar hyresgästerna negativt. Dina kostnader för felavhjälpande underhåll och reparationer är förmodligen höga, dessutom helt i onödan!
Du upphandlar för små volymer 🔬
“Ta 3, betala för 2!” Även om de inte är lika tydliga som i mataffären så finns det absolut mängdrabatter inom underhåll också. Större projekt och fler enheter ger ett lägre pris per enhet, både för material och arbete.
Gör du underhållsprojekt i liten skala, avgränsade till enskilda underhållsåtgärder för en fastighet i taget? Missar du chansen att samordna underhållet inom en fastighet eller till och med för flera fastigheter samtidigt? Då är risken stor att du betalar onödigt mycket och går miste om värdefulla “mängdrabatter” som stora volymer och samordnade projekt kan ge.
Du upphandlar för sent ⌛
Tänk dig att våren börjar närma sig när du plötsligt inser att flera brådskande målnings- och fasadprojekt ännu inte är upphandlade! Känner du igen dig? Då är du ute för sent och det kan bli väldigt dyrt.
I en stressig vardag utan proaktiv planering är det naturligt att framförhållningen blir lidande, men faktum kvarstår: ju närmare inpå genomförandet du upphandlar desto färre lediga företag finns det att välja på. Och de företag som inte är fullbelagda har en väldigt bra förhandlingsposition och möjlighet att pressa upp priserna. Dessutom riskerar du att missa de bästa och mest prisvärda företagen som bokas upp först!
En annan viktig anledning att vara ute i god tid är att du kan göra en mer gedigen projektering och därmed välja de allra bästa och kostnadseffektiva åtgärderna för varje behov.
Du tittar bara på inköpspriset 🏷️
Du ska måla om plåttak och väljer mellan två olika färger: en för 500 kr/m2 och en för 800 kr/m2. Vilken väljer du? Enkelt: alternativ 1… Eller? 🤔
Låt oss säga att alternativ 2 har dubbla livslängden, 10 års garanti och mycket lägre risk för läckage. Är valet fortfarande lika självklart? ⚖️
Om du bara fokuserar på billigaste inköpspris missar du ofta kritiska saker som livslängd, driftsäkerhet, kvalitet, garantier och tillgång till reservdelar. Då är risken stor att du väljer alternativ som blir mycket dyrare på lång sikt.
Med andra ord: Utan överblick och långsiktighet i underhållsarbetet är det lätt att glömma livscykelkostnaden!
Känner du igen dig?
Då är det dags att bli ditt företags besparingshjälte och börja sänka era underhållskostnader! 💰 Första steget: kom igång med proaktivt underhåll! Förutom lägre kostnader så kommer du få effektivare förvaltning, bättre överblick och nöjdare hyresgäster.
Planima är ett enkelt och kraftfullt planeringsverktyg som hjälper dig till kostnadseffektivt underhåll.
Nyfiken? Läs mer 👇
* Jones Lang LaSalle, “Deferred maintenance is not cost saving“