nyhetspuff-jens

Möt vår VD Jens, entreprenören som lätt spårar ur

Namn: Jens Björk
Ålder: 30
Titel: VD och grundare av Planima
Bor i: Göteborg
Kommer från: Borås
Bästa egenskap: Optimistisk
Sämsta egenskap: Överoptimistisk
Civilstatus: Flickvännen Isabel

Hej Jens! Skulle du kunna introducera dig lite kort?

Hej! Mitt namn är Jens, 30 år, och jag skulle nog beskriva mig som en entusiastisk och utåtriktad person. Samtidigt beskrivs jag av vänner som något av en nörd, vilket jag ibland får erkänna mig vara.

På fritiden skjuter jag ofta från höften med en aningen överoptimistisk inställning, då planering inte är min starka sida efter arbetstid. Jag har spelat saxofon sedan 7 års ålder och ibland åker jag utanför Sveriges gränser för att spela, senast förra året i Spanien. Jag brygger ibland även öl och har tänkt att brygga en Planima-öl vid namnet PlanIPA. Gillar att vandra i fjällen och att träna, att vara igång helt enkelt. Däremot är det ibland skönt att sätta sig och spela datorspel eller ta det lugnt i soffan. Jag hatar att förlora, men anser mig vara lagom tävlingsinriktad.

En mångsysslare med spridning. "Ibland hinner man inte med allt man vill göra, så är det ju".

Jens skjuter ofta från höften och har många saker för sig på fritiden. ”Jag får erkänna att jag inte hinner med allt jag vill göra”.

Du låter som en riktig mångsysslare, hur hinner du med allt?

Det undrar jag med. Grundförutsättningen att orka är såklart att det ska vara roligt. Sedan får jag erkänna att jag inte hinner med allt jag vill göra. Jag har nog blivit bättre på att prioritera saker som jag verkligen får energi av, exempelvis träning (i mitt fall mest konditionsträning).

Apropå träning, du ska köra Vasaloppet, hur tänkte du där?

Jag tänkte nog inte alls, men ett mer seriöst svar är att jag gillar utmaningar. Nu är det till min förskräckelse tredje gången jag åker Vasaloppet, tiden går väldigt fort. Det hela började med att ett kompisgäng ville göra En Svensk Klassiker, en utmaning som jag var väldigt lättövertalad till. I år är det faktiskt min tredje hela svenska klassiker som genomförs. Jag gillar att det disponeras över hela året och att jag ständigt har ett mål att jobba mot, kombinerat med att det är varierande träning.

Sustend_NKN0625

Jens söker efter spetskompetensen. ”Mina kompisar och min flickvän hade väldigt roligt åt mig första året i Vasaloppet.”

Jag vill även tillägga att just Vasaloppet nog var den största utmaningen för mig, då jag aldrig åkt längdskidor i ”vuxen ålder”. Mina kompisar i spåret hade väldigt roligt åt mig första året. Det spårade ur rejält några gånger.

Det anas en ordvitsare inom dig, är det något du får höra ofta?

Hela poängen med ordvitsar är att tvinga in dem i fel sammanhang, annars ser jag ingen vits med det. Men ja, folk påpekar ofta att de är trötta på mig. Det eldar bara på mitt engagemang.

Förutom de dagliga vitsarna, hur är det att jobba inom fastighetsbranschen?

Det är fantastiskt kul! Egentligen är jag från en annan bakgrund då jag studerat till Civilingenjör inom IT på Chalmers. Jag brukar dock säga att IT inte är en bransch i sig då det är så utbrett. Man får ofta hoppa in i andra branscher och det förväntas att man snabbt snappar upp hur det fungerar. Exakt så har det varit med Planima, vilket gör det så otroligt inspirerande att kunna lyssna till folk inom branschen och kunna erbjuda min bakgrund och perspektiv.

SustendSustend__NKN0777

”Vi såg en möjlighet att göra något nytt i en bransch som inte förändrats så mycket under de senaste åren.”

Hur kom det sig att du började jobba med fastigheter och Planima?

Som med det mesta handlade det om tillfälligheter. Jag startade Planima tillsammans med Anton Klintenberg på Sustend som jag studerade tillsammans med på Chalmers. Tillsammans såg vi en möjlighet att göra något nytt i en bransch som inte förändrats så mycket under de senaste åren. Anton hade en mer förankrad bakgrund till fastighetsbranschen, medan jag jobbade med andra saker. Det dröjde däremot några år efter studierna innan Planima bildades.

Vad gjorde du innan Planima?

Förutom studierna så har jag drivit konsultverksamhet i egen regi i nästan 10 år inom webb- och apputveckling. För den som är snabb på att räkna så innebär det alltså att jag jobbade parallellt med studierna, vilket emellertid var påfrestande men även otroligt lärorikt då jag kunnat omsätta mycket kunskap direkt. Jag har jobbat med allt ifrån digitala läkemedelsdosetter till digitala julklappskort. Jag har haft en otroligt förmån att jobba med inspirerande människor och själv kunnat styra inriktningen av mina projekt.

Slutligen, berätta något oväntat om dig själv! Du har sista ordet.

Ungefär en gång om året så bakar jag och en kompis tårtor för att sedan bjuda alla vi känner. Vi streamar dessutom dessa förberedelser på nätet, något som blivit en intern (öppet för tolkning) succé och väldigt uppskattat.