Planima och Lunds kommun testar framtidens underhållsplanering i nytt pilotprojekt

“Kommunalt fastighetsbolag”. Smaka på uttrycket. Associerar du det med den senaste digitala tekniken? Förmodligen inte. Det är dags att ändra på den uppfattningen. Möt LKF – Lunds Kommuns Fastighets AB!

Illustration över stadsdelen Brunnshög i Lund som håller på att byggas.
Illustration över nya stadsdelen Brunnshög som håller på att växa fram och där LKF är en starkt bidragande aktör. Illustration: Benjamin Walfridzon Eriksson

LKF bildades 1947 och äger nästan 10 000 hyreslägenheter, 40% av alla hyresrätter i kommunen. Dessutom äger de äldreboenden, centrumfastigheter, handel, service och affärslokaler. Kort och gott: en viktig samhällsbärande aktör för hela Lund!

Nyfiken på hur du som kommun/allmännytta kan använda Planima? Läs mer här!

Hur kan nytänkande underhållsplanering skapa nya värden?

LKF ligger långt fram inom digitalisering och utvärderar kontinuerligt hur nya tekniska lösningar kan skapa värde för dem och hyresgästerna. Denna gången har turen kommit till underhåll, ett område som hos många fastighetsägare inte har utvecklats nämnvärt de senaste decennierna. Det ska det bli ändring på nu – det är dags att digitalisera fastighetsunderhållet.

Pilotprojektet går ut på att inventera status på fem fastigheter för att sedan ta fram en optimerad underhållsplan i Planima. Det kommer att ge LKF detaljerad data på hur fastigheterna mår och hur kommande underhåll ska prioriteras och samordnas på effektivast möjliga sätt.

Ribbingska huset i Lund, fotografi på fasad med träd och parkmiljö i förgrunden
Ribbingska huset, en av flera anrika och vackra fastigheter i LKF:s bestånd. Foto: LKF

Planima jobbar nära tillsammans med LKF:s personal för att utvärdera hur de kan använda informationen om fastigheterna på bästa sätt. Dessutom kommer underhållsplaneringen optimeras för att uppnå maximala tids- och kostnadsbesparingar för LKF, främst genom den unika funktionen Planima Samordning.

Genom att jobba nära LKF så hoppas vi kunna hitta nya sätt att skapa ännu större värden för stora fastighetsbolag. Läs mer om våra kunder Kungälvsbostäder eller HSB Hyresfastigheter Stockholm för att ta reda på vilka värden de skapar med Planima.

BIM och laserscanning utvärderas i projektet – hur kan det användas?

Drönare som flyger över siluett av storstad i bakgrunden
Drönare används i projektet för att skapa 3D-modeller av fastigheterna, s.k. digitala tvillingar

Som en del av piloten undersöker även Planima hur 3D-modeller av fastigheten kan användas på bästa sätt för underhållsarbetet, en s.k digital tvilling, som skapas genom laserscanning med drönare.

På så vis ska förvaltare, driftpersonal och andra inblandade se underhållsbehovet i en komplett virtuell modell av fastigheten. Detta ska möjliggöra bättre ordning på all fastighetsdata, enklare samordning mellan olika yrkesgrupper och att hyresgästerna i slutändan själva kan använda 3D-modellen för att exempelvis göra felanmälan.

Läs mer i LKF:s egna artikel om projektet. Branschsidan Förvaltarforum har också snappat upp projektet, läs deras artikel här.

Flera nytänkande bolag slår sina kloka huvuden ihop

Projektet är ett samarbete mellan LKF och Planima med inhopp från flera olika aktörer som var och en är ledande inom sin nisch. Zynka BIM tillhandahåller laserscanning och uppbyggnad av BIM-modeller, Sustend tillhandahåller expertis om inventering av fastigheternas underhållsbehov och Planima är appen där underhållsplanerna tas fram och hanteras.

Vill du också ta ditt fastighetsunderhåll till en ny nivå?

Vill du också testa nya smarta sätt att ta hand om dina fastigheter? Vi hjälper en stadigt växande skara fastighetsbolag, kommuner och förvaltare att effektivisera sitt underhåll och är alltid öppna för nya intressanta samarbeten. Testa kostnadsfritt i 14 dagar!

Fler intressanta bloggartiklar: