EPBD & CSRD – Snart en självklar del av din underhållsplanering

Jobbar du på ett allmännyttigt bostadsbolag? Då ska du hålla koll på mejlkorgen, för snart dimper det ner viktig info från Sveriges Allmännytta (här kan du läsa mer!). I mailet, signerat VD Anders Nordstrand, erbjuder de kostnadsfria energianalyser till alla medlemmar. En riktigt bra satsning för att hjälpa medlemsföretagen komma igång med arbetet för att möta kraven på energiprestanda i EPBD.

Skarpt läge för EPBD och CSRD

Nyheten ovan är inte bara intressant för allmännyttan –den är även viktig för alla privata fastighetsägare. Vi ser det nämligen som ett tecken på att det nu börjar bli allvar: Kraven höjs på Sveriges fastighetsägare och snart måste (nästan) alla på riktigt jobba mot energimålen i EPBD och rapportera enligt CSRD. Läs mer om EPBD och CSRD längre ner – vad förkortningarna betyder och hur du, som Svensk fastighetsägare, påverkas av dessa EU-direktiv.

Måste det vara så svårt?

Tyvärr är det  idag alldeles för komplicerat att jobba med dessa frågor. Från förståelse och planering till insikter att agera på. Och de verktyg som försöker göra en ansats att tackla problemet är fortfarande på forskningsnivå. De är byggda på teoretiska modeller snarare än verkliga problem och är varken beprövade för att fungera i stor skala eller med befintliga processer. 

Ska det verkligen behöva vara så svårt att kombinera innovativ funktionalitet med en robust och välbeprövad modell?

Nej, det tror inte vi. Och som den ledande aktören inom planerat underhåll i Sverige känner vi ett ansvar att dra vårt till stacken! Vi vill förenkla vardagen för de 5 000+ fastighetsägare som planerar investeringar och underhåll i vårt verktyg. Vi vill hjälpa dem leva upp till- och jobba med EU:s hållbarhetsdirektiv – och vi vill göra det på Planima-sättet: Fullt fokus på att lösa verkliga behov. Riktigt enkelt och riktigt kraftfullt. Det är så vi driver förändring för framtiden.

Framtiden är närmare än du kanske tror. 🥁

För under Q1 2025 flyttas gränsen fram för vad en underhållsplan kan- och måste innehålla. Planima sätter en ny standard för proaktivt fastighetsunderhåll där hållbarhetsfaktorer inkluderas som ett naturligt och lättanvänt beslutsunderlag. Redan idag jobbar proaktiva fastighetsägare med detta i vårt verktyg, men med den nya funktionaliteten kommer det bli mycket enklare! Ett integrerat stöd för att nå energikraven i EPBD och rapportera enligt CSRD blir en lika självklar del av planeringen som kostnader och tidsintervall – en hygienfaktor som inte längre kan förbises. Ett första steg mot en mer hållbar framtid för fastighetsbranschen.

Varför driver vi denna utveckling?

Redan idag jobbar proaktiva fastighetsägare med detta i vårt verktyg, men med den nya funktionaliteten kommer det bli mycket enklare! Hållbarhetsstyrning, med start i att uppfylla EPBD och CSRD, måste bli en lika självklar del i ditt planeringsarbete som kostnader och tidsintervaller är idag. Och det handlar om mer än att bara uppfylla rapporteringskraven – det är en möjlighet att:

  • Fatta bättre beslut: Genom att prioritera åtgärder som balanserar ekonomi och miljönytta.
  • Skapa transparens: Visa framsteg gentemot ledning, styrelse. hyresgäster och andra intressenter.
  • Främja hållbarhet: Säkerställ att era fastigheter möter framtidens krav på klimatansvar.

Framtidens underhållsplaner är här

Vi är övertygade om att användarvänlig funktionalitet för hållbarhetsstyrning är en hygienfaktor för fastighetsbolag idag. Att kombinera dessa funktioner med en komplett, smidig och proaktiv planering av underhåll och investeringar är inte bara en fördel – det är en absolut nödvändighet. 

Så om ni inte redan använder Planima – se till att testa idag eller boka demo med våra produktexperter. Med Planima får ni verktygen och expertisen för att skapa långsiktig hållbarhet och uppfylla framtidens krav.

Vill du vara först att få reda på mer?

Anmäl ditt intresse i formuläret nedan 👇 och ta första steget mot en hållbar fastighetsförvaltning redan idag!

Vad är EPBD och CSRD – och hur påverkas Svenska fastighetsägare?

EU-direktiven EPBD och CSRD har förändrat spelplanen för fastighetsägare. Det räcker inte längre att ha koll på kostnader och tidsintervaller för underhållsåtgärder – energiprestanda och hållbarhetsmål måste integreras som en självklar del av fastighetsförvaltningen.

OBS! Både EPBD och CSRD är stora och komplexa områden. Förklaringarna nedan ska bara ses som en introduktion och generell överblick, inte ett försök till uttömmande förklaring.

Vad är EPBD (Energy Performance of Buildings Directive)?

EU-direktivet för byggnaders energiprestanda, EPBD, syftar till att minska energianvändningen i byggnader och främja energieffektivisering. 

Direktivet kräver att fastighetsägare rapporterar byggnaders energiprestanda, implementerar förbättringsåtgärder och säkerställer att nya byggnader uppfyller höga energieffektivitetskrav. För bostäder och samhällsfastigheter innebär detta bland annat att:

  • Energianvändningen ska dokumenteras och förbättras.
  • Åtgärder för att minska klimatpåverkan ska prioriteras.
  • Krav på energimärkning och certifiering måste uppfyllas.

EPBD trädde i kraft den i maj 2024 och blir del av svensk lagstiftning under 2026. Redan 2028 ska nya byggnader som ägs av offentliga organisationer vara utsläppsneutrala och från och med 2030 ska alla nya byggnader uppfylla kraven för en nollutsläppsbyggnad. 

Men den kanske största utmaningen blir att ställa om hela det Svenska (och Europeiska) fastighetsbeståndet – med både nya och befintliga byggnader, till nollutsläppsbyggnader innan år 2050. Det kan tyckas ligga långt fram i tiden, men om vi som samhälle och fastighetsbranschen i synnerhet, ska hinna med denna massiva omställning måste vi börja nu!

Vad är CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)?

EU-direktivet för hållbarhetsrapportering, CSRD, går ett steg längre och fokuserar på helheten av hur hållbarhetsarbetet måste rapporteras. Direktivet gäller främst större och noterade organisationer och innebär att hållbarhetsdata ska integreras i ekonomiska rapporter. Detta påverkar Svenska fastighetsbolag genom krav på:

  • Transparens kring hållbarhetsarbete och klimatpåverkan.
  • Rapporter om sociala och miljömässiga faktorer kopplade till verksamheten.
  • Ökad ansvarsskyldighet gentemot investerare, hyresgäster och samhället.

CSRD trädde i kraft i svensk lagstiftning i juli 2024 och implementeras successivt de kommande åren:

RÅ (Räkenskapsår) 2024 (fr.o.m. 1 juli) – Rapportering 2025
Företag av allmänt intresse inom EU med 500+ anställda. 

RÅ 2025 – Rapportering 2026
Stora företag inkluderas om de uppfyller minst två av följande kriterier:

  • Antalet anställda överstiger 250
  • Omsättningen är högre än 550 MSEK
  • Balansomslutningen överstiger 280 MSEK

RÅ 2026 – Rapportering 2027

  • Små och medelstora företag som är börsnoterade
  • Små och icke-komplexa kreditinstitut
  • Captive försäkringsbolag

RÅ 2028 – Rapportering 2029
Icke-EU företag med verksamhet i EU, om de:

  • Har haft en omsättning på över 150 MEUR inom EU under de senaste två åren, och:
  • Har ett dotterbolag som omfattas av rapporteringskraven för RÅ 2025–2026, eller
  • Driver en filial med en årlig omsättning över 40 MEUR.

Separata standarder för vissa företag
Små och medelstora företag samt icke-EU företag kommer att tillämpa särskilda hållbarhetsstandarder i sin rapportering.

Nyfiken på Planima? Prova kostnadsfritt!

Blir du nyfiken på hur Planima kan hjälpa dig jobba med ett hållbart och proaktivt fastighetsunderhåll? Med oslagbar överblick, tidsbesparande funktioner och verktyg för underhållssamordning och inbyggda prislistor är det inte konstigt att över 1000 kunder (varav 100+ kommuner och allmännyttiga bostadsbolag) valt oss. Fyll i formuläret här nedanför, så får du ett gratis testkonto i 14 dagar.

→ Så arbetar Boverket med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda (Boverket)
→ FI-forum: Hållbarhetsrapportering (Finansinspektionen)
→ What the EU is doing and why (EU-kommissionen)
→ Vad innebär CSRD för ert företag (KPMG)

Fler intressanta bloggartiklar: