Ingenjörerna på Uppsala universitet lär sig fastighetsunderhåll med Planima

Fastighetsbranschens framtid känns ljus och spännande om du frågar oss! Det finns redan en mängd intressanta företag som skapar stora värden med ny digital teknik (se vilka på Proptech-kartan). Dessutom präglar ämnen som energieffektivisering och långsiktigt omhändertagande av byggnader många högskoleutbildningar. Självklart vill vi bidra till utvecklingen!

Därför är Planima kostnadsfritt att använda i utbildningssyfte inom högskola, universitet och yrkeshögskola 🎓 

En av flera utbildningar som Planima stöttar är Högskoleingenjörs­programmet i byggteknik på Uppsala universitet.

Lär sig om både nyproduktion och befintliga byggnader 

Petra Eriksson är ansvarig för en av kurserna där byggingenjörerna får lära sig om förvaltning och underhåll. Hon är dessutom programansvarig för Byggnadsantikvarieprogrammet vid Uppsala universitet, campus Gotland. 

Petra Eriksson, ansvarig för kurser på byggingenjörsprogrammet på Uppsala Universitet.

 

Petra Eriksson undervisar på Uppsala universitet, där studenterna på byggnadsingenjörsprogrammet får använda Planima i utbildningen.

“Eftersom vi inom kulturvård har kunskap om befintliga byggnader så blir det en bra breddning för byggnadsingenjörerna, som annars får lära sig mycket om nyproduktion”, förklarar Petra. 

I kursen ska studenterna välja en byggnad och beskriva dess underhållsbehov samt ta fram en underhållsplan. För att klara av det under kursens få veckor använder studenterna Planima. De får gratis studentkonton och kan använda alla funktioner. 

Planimas enkelhet ger mer fokus på utbildnings­innehållet

“Planima gör det väldigt enkelt för studenterna”, berättar Petra. “Eftersom det inte finns någon särskild tröskel att börja använda programmet så kan vi fokusera mer på innehållet — att ta hand om byggnader på ett varsamt och ansvarsfullt sätt”. 

Underhållsplan på laptopskärm på bord.

 

Eftersom Planima är enkelt att använda kan studenterna fokusera på kursinnehållet.

“Det skulle vara svårt för studenterna att sätta sig in i och börja använda ett större system under bara några veckor. Med Planima blir det möjligt att praktiskt prova på att ta fram en underhållsplan och få förståelse för byggnadens behov och förutsättningar”, förklarar Petra. 

Petra berättar att många av studenterna är intresserade av kulturhistoriska och äldre byggnader. Då får de också tillfälle att fördjupa sig i vilka lagar och regler som gäller för förändring av byggnader. De diskuterar även energieffektivisering, vilket Petra dessutom forskar inom, som en del av Energimyndighetens Spara-bevara-program

“Jag tror inte att studenterna skulle klara av att åstadkomma en plan för förvaltningen med exempelvis Excel. Möjligen om de har tidigare erfarenhet.” resonerar Petra och lägger till “Med Planima sparar de massor med tid!” 

Byggnadsbevarande är ett växande ämne i branschen 

Petra drivs av att kommunicera kunskap och har varit lärare på Uppsala universitet sedan 2003. Innan dess har hon exempelvis arbetat som byggnadsantikvarie på museum.  

“Det är allt fler verksamheter i branschen som ser värdet av kunskaper om att bevara byggnader, vilket såklart är roligt att se,” säger Petra. “Området har växt de senaste 10 åren och idag är det exempelvis allt vanligare att se en byggnadsantikvarie på ett arkitektkontor.” 

Utbytet mellan skolor och näringslivet är bra för hela branschen. En av de stora fördelar Petra ser med att studenterna på byggingenjörsprogrammet får testa Planima är att det ökar anställningsbarheten eftersom det blir en bra kontakt med omvärlden.  

“Det blir en tydlig inblick i hur deras arbetsvardag skulle kunna se ut”, menar Petra. “Planima bidrar med en professionalitet till utbildningen.” 

“Vi uppskattar också den goda kontakten med Planima väldigt mycket”, säger Petra. “Eftersom Planima håller introduktion och finns tillgängliga via supporten behöver vi lärare inte fokusera på det tekniska.” 

Fanny Benzon med headset på huvudet sittande i skrivbordsstol.

 

Planimas customer success-team hjälper studenterna komma igång

Vill du också använda Planima inom utbildning? 

Vi på Planima är glada att bidra till att fler av våra framtida branschkollegor kommer ha med sig ett långsiktigt och hållbart perspektiv. Den här typen av utbildningssamarbeten gör vi därför kostnadsfritt. Är er skola intresserade av ett liknande upplägg? Kontakta oss så löser vi det! 

Håll dig uppdaterad på nyheter inom fastigheter, underhåll och proptech i vårt nyhetsbrev:Fler intressanta bloggartiklar:

En fantastisk Planima-vår (igen)!

Imorgon är det midsommar och kollegorna börjar så smått droppa av till välförtjänta sommarsemestrar. För det har minst sagt varit en intensiv period för oss