Budget för fastigheter: snabbare och enklare med Planima (video+tips)

Höst! 🍂 Löv i vackra färger, soffmys och tända ljus. Vanliga associationer för de flesta men inte för en fastighetsförvaltare. Höst är budgettider! 😱 Dags igen för deadline-stress, stökiga Excelblad och sega budgetmöten.

Måste det vara så här? Nej! Vi har samlat ihop några enkla tips som snabbar upp och förenklar. Kika på videon nedan (eller läs tipsen i artikeln) och känn hur budgetstressen rinner av dig ☕


1. Flytta allt till rätt år

I en drömvärld så är planeringen för dina fastigheter alltid uppdaterad och allt du tänkte göra förra året är färdigt. Tyvärr funkar inte verkligheten så och därför kan du behöva flytta fram allt du inte hunnit göra eller där budgeten inte räckte till. Har du många fastigheter och mycket i planeringen kan det bli krångligt och tidskrävande.

Skärmbild på Planima där flera åtgärder flyttas med funktionen massredigering inför budget för fastigheten

I Planima flyttar du snabbt massvis av åtgärder samtidigt med funktionen Massredigering. Antingen på en fastighet eller flera fastigheter samtidigt om du använder Samordningsvyn.

2. Gruppera ihop småsaker i projekt

Skärmbild i Planima som visar funktionen Märkning

Har du hundratals små åtgärder, kanske på flera fastigheter, som ska göras samma år? Då är det smart att använda Märkning för att gruppera dem i projekt. På så vis kan du också filtrera fram och massredigera alla åtgärder i ett projekt samtidigt. Att göra budget för flera fastigheter blir betydligt enklare när du kan diskutera större projektpaket istället för mängder av mindre åtgärder.

3. Lyft fram det allra viktigaste 🚨

Vissa saker är mer akuta och då är det bra att lyfta fram dem extra tydligt för att säkerställa att du får resurserna att genomföra dem. I Planima använder du Status och sätter den till Eftersatt eller Akut. Vips så har du ett antal åtgärder som sticker ut lite extra och som du kan filtrera fram för att kunna visa upp en hög-prio-lista.

Sugen på att testa tipsen på riktigt? Prova Planima gratis i 14 dagar!

4. Underlätta för ekonomerna

Skärmbild i Planima som visar funktionen underhåll/investering som underlättar att skapa en budget för fastigheter

För att din planering ska bli en beslutad budget måste den oftast passera minst en ekonom. Därför är det viktigt att du ger dem vad de behöver. Två saker som kan underlätta:

  • Markera åtgärderna som Investering eller Underhåll eftersom dessa två ofta hanteras på olika sätt i den ekonomiska planeringen.
  • Använd Märkning för att koppla åtgärder till komponenter (om ni använder komponentredovisning)

5. Drunkna inte i siffror – zooma in på rätt saker

Skärmbild i Planima som visar filtrering och stapeldiagram med kostnader

Ett budgetmöte är inte det bästa tillfället att berätta om din mästerliga planering 20 år framåt, utan fokusera istället på det som är viktigast och som ligger närmast i tid.

Med hjälp av Filter så kan du snabbt zooma in på det som är relevant för nästa års budget. En bra start är att visa de kommande 3 åren. Filtreringen i Planima påverkar alla vyer samtidigt så även dina diagram, nyckeltal och exporter i PDF och Excel-format kommer justeras utifrån valt filter.

6. Involvera kollegor och beslutsfattare

Skärmbild i Planima som visar export till PDF eller Excel att använda som underlag för budget för fastigheter

Ensam är inte stark. Genom att samarbeta närmare med kollegorna så går det snabbare att ta fram underlag och därefter ta budgetbeslut för era fastigheter. Det finns flera enkla sätt att göra detta i Planima:

  • Bjud in kollegorna så de får tillgång till och kan hjälpa till med planeringen direkt i Planima, antingen med Läskonto (kan enbart läsa) eller Arbetskonto (kan läsa och ändra)
  • Exportera planer för en eller flera fastigheter (eller hela beståndet) till PDF eller Excelformat.
  • Exportera översikt och kostnader för en Organisation (exempelvis dotterbolag eller region) till PDF.

Redo för enklare budgetprocess? Testa Planima!

Prova Planima gratis i 14 dagar genom att fylla i formuläret nedan.

Fler intressanta bloggartiklar: