CSRD pausas – men klimatet väntar inte

Krönika: EU trycker på paus för CSRD – men det är inte läge att luta sig tillbaka.

Förra veckan röstade EU-parlamentet igenom det första delförslaget i det så kallade Omnibuspaketet. Det innebär att införandet av CSRD – det nya hållbarhetsregelverket – skjuts upp för många företag. Och det kan förstås kännas som en stor lättnad, speciellt för de bolag som ännu inte kommit igång med sin omställning.

Men här är sanningen: det här är inte en ursäkt för att slappna av, tvärtom! Det är en möjlighet att jobba smartare och ligga steget före!

CSRD pausas - men klimatet väntar inte
Anton Lindegren, Head of Data & Expertise på Planima, menar att Omnibuspaketet inte är skäl att pausa sitt hållbarhetsarbete – snarare tvärtom!

Vad innebär Omnibus?

Det stora förslaget i Omnibuspaketet innebär att EU-kommissionen vill försöka minska den administrativa börda som många bolag inom EU står inför – och istället fokusera kravställningen på de största bolagen, som också står för merparten av utsläppen.

Det förslag som nu röstats igenom handlar därför om att pausa införandet av CSRD för alla bolag som inte har över 500 anställda och omfattas av Non-Financial Reporting Directive (NFDR). På så sätt slipper de dra på sig administrativa kostnader innan den stora omröstningen genomförts – eftersom de då skulle kunna hamna utanför direktivet helt och hållet.

En frivillig och förenklad mall (VSME) föreslås ersätta delar av dagens krav för de bolag som skulle hamna utanför de nya CSRD-kraven, och mycket av det som tidigare var obligatoriskt blir istället möjligt – för den som vill.

Till exempel:

  • Inget krav på dubbel väsentlighetsanalys som tidigare var fundamental för CSRD
  • Färre obligatoriska datapunkter och rapporteringskrav kring scope 1-3
  • Större flexibilitet i struktur och omfång
  • Möjlighet att svara på hållbarhetskrav från externa parter utan full CSRD-rapportering

Framför allt gör det borttagna kravet på scope 3-redovisning att trycket på leverantörskedjan blir mycket lättare. En viktig princip i förslaget är dessutom att företag som inte omfattas av CSRD inte ska tvingas lämna uppgifter som de inte är skyldiga att rapportera enligt lag – vilket skyddar mindre bolag från att indirekt drabbas av rapporteringskrav via sina affärsrelationer.

Känns det som att du kan andas igen nu? Vad skönt! Men med frihet kommer ansvar.

Det är fortfarande helt avgörande att jobba med hållbarhet – nu!

Även om rapporteringskraven kring CSRD skjuts på framtiden kvarstår nämligen både verkligheten för klimatet och planeten samt många av de styrande krafter som kräver omställning:

1. EPBD – energieffektivisering är fortfarande ett måste

Krav på energiklassning och uppgradering av fastigheter enligt EPBD gäller fortfarande. Banker och finansiärer vill inte ha “bruna” fastigheter i portföljen. Att ligga lågt nu kommer därför att kosta mer – i både ränta och värdering.

2. Grön finansiering är här för att stanna

Kapitalmarknaden kräver ESG-data, banker har egna klimatmål, och hyresgästers krav ökar. Vill du kunna låna till låg ränta i framtiden– eller överhuvudtaget? Då behöver du visa att du vet var era utsläpp sker – och att ni agerar för att minska dem.

3. Cirkuläritet och klimatriskanpassning ger affärsvärde

Cirkulärt byggande, återbruk och klimatanpassning är inte bara bra för klimatet – det ger lägre driftkostnader, nöjdare kunder och minskade risker.

4. Netto-noll 2045 gäller fortfarande

Det nationella målet står fast. För att nå dit behöver fastighetsbranschen ha koll på sina utsläpp. Att pausa kartläggningen bara för att det inte längre är ett krav är att lura sig själv.

5. Klimatnyttan – och konkurrensfördelen – av CO₂-reduktion består

Att minska sina utsläpp är inte mindre viktigt bara för att CSRD-kraven pausas. Tvärtom. De verkliga värdena – för både klimatet och affären – ligger fortfarande i att förstå, mäta och reducera sina CO₂-utsläpp.

Och här finns nu också en ny möjlighet: när andra bromsar in kan du gasa. Med färre krav på marknaden kommer det bli tydligare vilka bolag som faktiskt vill göra skillnad. De som tar CO₂-reduktion på allvar nu, stärker sin trovärdighet, sin attraktionskraft – och sin position inför framtidens investeringar, samarbeten och konkurrens.

Ett gyllene tillfälle att göra rätt från början

Omnibus är med andra ord inte ett fönster för att pausa, utan en chans att hinna ikapp. Eller ännu hellre – att dra ifrån. Den som använder det förenklade ramverket som verktyg istället för att se det som ett frikort, bygger en starkare och mer robust verksamhet.

Planima hjälper redan många fastighetsägare att:

  • Kartlägga energiklasser
  • Identifiera, överblicka och reducera utsläpp från underhåll och renovering (scope 3)
  • Planera åtgärder för att möta både klimatmål och kommande regler

Det handlar inte längre om att rapportera för att någon tvingar dig. Det handlar om att göra det för att kunna fatta bättre beslut, och för att kunna finansiera, utveckla och framtidssäkra dina fastigheter.

Anton Lindegren,
Head of Data and Expertise på Planima



Att ta ställning är en självklarhet för oss

På Planima är vi övertygade om att hållbarhetsarbete inte bara är en fråga om affärslogik – utan också om ansvar. 

Regler kommer, går och pausas. Men klimatförändringarna väntar inte. Och vi har alla ett ansvar – som samhälle, människor och företag – att bidra på det sätt vi kan och agera för att göra skillnad för framtida generationer.

Därför har vi på Planima gemensamt valt att ta ställning. För klimatet. Och för våra kunder. Inte bara för att det är rätt – utan för att det är smart.

Vi vet att de största värdena i hållbarhetsarbetet finns kvar, oavsett om regelboken skrivs om. Den som jobbar aktivt med sin CO₂-reduktion nu, medan andra saktar in, bygger både förtroende och försprång – och gör gott för klimatet.

Vårt råd är enkelt: Använd andrummet som Omnibus ger, inte för att vila – utan för att vinna.

Vi finns här för att hjälpa dig att:

  • Kartlägga energiklassning, utsläpp och renoveringspåverkan.
  • Identifiera rätt åtgärder.
  • Rapportera på ett sätt som gör skillnad – även utan regelkrav.

👉 Kom ihåg! Det är inte kraven som avgör om du gör skillnad. Det är vad du väljer att göra nu.


Boosta ditt hållbarhetsarbete med Planima

Vill du veta mer om hur Planima kan hjälpa ditt fastighetsbolag med hållbarhetsrapportering och strategiskt hållbarhetsarbete? Fyll i formuläret och boka en demo så berättar vi allt!

Fler intressanta bloggartiklar: