LKF väljer Planima för effektivt och modernt fastighetsunderhåll

Hurra! 🎉 Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) har valt Planima som planeringsverktyg för att effektivisera underhållet av sina 230+ fastigheter! Ett samarbete vi är extra stolta över eftersom LKF är långt framme inom två frågor vi brinner för: hållbarhet och digitalisering.

Allt fler allmännyttiga bolag väljer Planima. Nyfiken? Upptäck Planima för kommun och allmännytta här.

Bostadshuset Xplorion i Lund som ägs av LKF.
LKF:s nytänkande bostadshus Xplorion – Årets Bygge 2021! Foto:  Emma Karlsmark Elfstrand Liljewall

Ett fastighetsbolag i framkant

LKF är Lunds kommunala fastighetsbolag och äger över 10 000 lägenheter samt har 325 lokaler och 130 olika lokalhyresgäster (bland de nöjdaste i Sverige!). Beståndet omfattar över 700 000 m2 boarea och 118 000 m2 lokalarea som förvaltas och utvecklas av en personalstyrka på 265 medarbetare. 

LKF har en tydlig strategi för sin digitala transformation och digitalisering. Vi vill ligga i framkant när det gäller digitalt arbetssätt.

Henriette Jareklew, Digital ledare och Innovationsansvarig på LKF

Det är en av de största medlemmarna i Sveriges Allmännytta och är en stark drivande kraft i både deras Klimatinitiativ och Digitaliseringsinitiativ. Henriette Jareklew, Digital ledare och Innovationsansvarig på LKF, berättar:

”LKF har en tydlig strategi för sin digitala transformation och digitalisering. Vi vill ligga i framkant när det gäller digitalt arbetssätt. Det är en utveckling som dels gynnar vårt interna arbete med, till exempel, förvaltning och drift. Vi ser också att våra kunder får bättre service, enklare tillgång till tydlig information och snabbare svar när vi blir mer och mer digitaliserade.”

Varför valde LKF Planima?

LKF är en drivande hållbarhetspionjär från Lund. Xplorion, som är företagets senaste bygge, har nyligen prisats som Årets klimatsmarta boende 2020 och Årets Bygge 2021. Men de bygger inte bara nytt, de lägger också stora resurser på att utveckla och renovera sitt befintliga bestånd. 

En väldigt viktig anledning till varför valet föll på Planima är att vi upplever arbetet med att skapa underhållsplaner via Planimas gränssnitt, som väldigt enkelt. Trots enkelheten får vi tydliga och väldigt funktionella underhållsplaner, som väsentligt underlättar vårt arbete med underhåll, uppföljning och budgetering.

Henriette Jareklew, Digital ledare och Innovationsansvarig på LKF

En stor utmaning har varit att få bra överblick över alla fastigheter. Vilka komponenter innehåller de, vad är skicket och underhållsbehovet? Och kanske framförallt: hur stora blir kostnaderna? Efter noggrann utvärdering och ett gemensamt pilotprojekt föll det slutliga valet på Planima 🏆

Kostnadsdiagram över flera underhållsplaner i Planima
Planima ger svårslagen visuell överblick på fastigheter och kostnader.

Henriette Jareklew på LKF förklarar:

”I vårt arbete med att digitalisera och effektivisera vår underhållsplanering, valde vi Planima utifrån några, för oss viktiga kriterier:

  • Systemet är webbaserat och molnbaserat och vi har enkel tillgång till vår egen data. Skulle vi vilja byta system så ska vi enkelt kunna få med oss våra underhållsplaner till den nya leverantören.
  • Planima är öppet för att integreras mot andra system.
  • En väldigt viktig anledning till varför valet föll på Planima är att vi upplever arbetet med att skapa underhållsplaner via Planimas gränssnitt, som väldigt enkelt. Trots enkelheten får vi tydliga och väldigt funktionella underhållsplaner, som väsentligt underlättar vårt arbete med underhåll, uppföljning och budgetering.”

Kämpar du också med att få fastighetsunderhållet att funka bra? Läs våra tips för att lyckas med underhållsplanering i 5 enkla steg!

Gemensamt pilotprojekt lade grunden

Vi upplever att Planima har engagerat sig i vår resa och varit måna om att vi ska få en så bra ny underhållsplaneringsprocess som möjligt.

Henriette Jareklew, Digital ledare och Innovationsansvarig på LKF

Tidigt i sökandet dök Planima upp som en möjlig lösning och ett pilotprojekt genomfördes där även BIM och integrationsfrågor utforskades. Ett bra sätt för alla inblandade att utbyta kunskaper och hjälpas åt att hitta ett arbetssätt som passade just LKF perfekt. Henriette Jareklew, om pilotprojektet:

”Projektarbetet, där vi tillsammans med Planima arbetat fram vårt nya digitala arbetssätt med underhållsplanering, har flutit på väldigt smidigt och prestigelöst. Det har varit enkelt att få kontakt med Planima när vi haft frågor som vi behövt få svar på. Vi upplever att Planima har engagerat sig i vår resa och varit måna om att vi ska få en så bra ny underhållsplaneringsprocess som möjligt.”

Letar du nytt fastighetssystem? 💻 Vi har samlat alla på ett ställe!

Laptop på skrivbord med underhållsplan i Planima på skärmen.

Gör som LKF: kom igång med Planima! 

Med Planima får LKF full koll på fastigheterna och deras behov. Tack vare unika vyer och funktioner kan de jobba effektivt och samordnat med hela beståndet vilket sparar tid och pengar. Allt i en användarvänlig och modern molntjänst som är lätt att lära sig och komma igång med.

Vill du också uppgradera ditt fastighetsunderhåll? Testa Planima kostnadsfritt genom att fylla i formuläret nedan eller boka en online-demo.

Fler intressanta bloggartiklar:

En fantastisk Planima-vår (igen)!

Imorgon är det midsommar och kollegorna börjar så smått droppa av till välförtjänta sommarsemestrar. För det har minst sagt varit en intensiv period för oss