Repab vs Planima: vilken prislista för underhåll passar dig bäst?

Repab Underhållskostnader är en klassisk bok för dig som planerar och budgeterar fastighetsunderhåll. Men vad innehåller Repab och hur kan du använda den på bästa sätt? Och vilka alternativ finns? Vi går igenom fördelar och nackdelar så du kan välja rätt!

Artikeln är för dig som använder Repab idag och är nyfiken på alternativ eller dig som letar efter en prislista för underhåll och renoveringar.

Vad är Repab?

Repab Underhållskostnader är ett uppslagsverk med estimerade priser för fastighetsunderhåll och ges ut i ny upplaga varje år. En trotjänare med anor ända från 60-talet som idag ut av systemleverantören Aareon, en internationell koncern med säte i Tyskland. Det finns även en separat Repab-bok för antikvariska underhållsåtgärder.

Planima-priser™ är en lista med underhållskostnader i det molnbaserade planeringsverktyget Planima och uppdateras cirka en gång per månad. Läs mer om Planima-priser här.

Repab jämfört med Planima i en sammanfattande tabell
Snabb jämförelse mellan Repab och Planima-priser™

Innehåll och detaljnivå

I Repab finns ca 4 500 underhållsåtgärder för byggnaders utsida, insida, tekniska system och mark. Detaljnivån är hög och åtgärderna finns oftast i flera varianter, exempelvis olika storlekar och material. Åtgärder och kostnader uppdateras en gång per då årets nya upplaga ges ut.

För varje underhållsåtgärd finns uppgifter om:

 • Repab-kod (mer om dessa nedan!)
 • Specifikation (åtgärdens namn/benämning)
 • Tidsåtgång (tim)
 • Arbetskostnad (kr)
 • Materialkostnad (kr
 • Totalkostnad (kr)
 • Enhet (st, m, m2 o.s.v.)
 • Intervall (år) om åtgärden är av återkommande karaktär. Finns i 3 olika varianter beroende på om komponenten sitter Utsatt, Normalt eller Skyddat.

Planima-priser™ som jämförelse:

Här finns cirka 1 000 underhållsåtgärder som täcker in alla delar av byggnadens insida och utsida, mark och tekniska system. Den stora skillnaden är att detaljnivån inte är lika hög som Repab. Exempel: istället för 5 olika varianter av en åtgärd så finns enbart den variant som är vanligast förekommande. Resultatet blir att listan är enklare att navigera och söka i, speciellt om du inte är expert. Du kan dock enkelt lägga till egna varianter och spara i din egen prislista.

Varje underhållsåtgärd har:

 • Namn/benämning
 • Pris (totalkostnad, kr)
 • Enhet (st, m, m2 o.s.v.)
 • Intervall om åtgärden är av återkommande karaktär
Automatiska förslag på underhållsåtgärder i Planima
Exempel på automatiska åtgärdsförslag i Planima-priser™

Eftersom Planima-priser™ uppdateras kontinuerligt baserad på verklig underhållsdata och användarnas önskemål så läggs nya åtgärder till löpande under året och de flesta uppdateringarna kan göras inom en vecka från användarens önskemål.

Kort och gott: 

Repab är mer detaljerad och omfattande, medan fokus i Planima-priser™ ligger på enkelhet för användare. Planima-priser™ uppdateras betydligt oftare och användarna har möjlighet att påverka innehållet.

Repab-koder och struktur

En stor del av Repab är “Repab-koder”, ett femsiffrigt siffertal som identifierar varje unik underhållsåtgärd. Dessa koder är hierarkiskt uppbyggda och hjälper användaren säkerställa att hen använder samma åtgärder överallt i beståndet. Det blir enklare att uppdatera alla kostnader centralt istället för på varje enskild åtgärd.

Planima-priser™ som jämförelse:

I Planima finns inga sifferkoder, istället används enklast möjliga benämning på åtgärderna samt synonymer för enklare sökning. Du kan söka åtgärder snabbt med s.k. “auto-complete” som föreslår åtgärder automatiskt medan du skriver. 

Tack vare smart ihopkoppling kan du säkerställa att du har enhetliga åtgärder och priser i hela beståndet, utan sifferkoder som i Repab. Det går även att ändra namnet på en enskild åtgärd men ändå behålla kopplingen till övriga åtgärder av samma typ, så att du kan mass-uppdatera dina priser centralt istället för på varje enskild åtgärd. Du kan också skapa en egen prislista med valfri struktur och benämningar, exempelvis AFF, CoClass eller BSAB.

I Planima-priser™ kan du behålla en central ihopkoppling av åtgärder samtidigt som enskilda åtgärder kan ha olika benämningar

Kort och gott: 

Båda systemen erbjuder ett sätt att hålla ordning på dina åtgärder och priser centralt. Repab gör det med femsiffriga Repab-koder medan Planima erbjuder mer flexibilitet.

Vad kostar Repab?

Om du vill köra igång med Repab kan du välja mellan vanlig bok för 4 095 kr exkl. moms från Svensk Byggtjänst eller e-bok via Aareons webbshop (pris okänt när vi skrev denna artikel).

Planima-priser™ ingår när du köper en licens i Planima, pris från 195 kr/mån exkl. moms och uppåt beroende på vald prisplan. Se priser för Planima här.

Klarar du dig med en väldigt enkel prislista med ett mindre antal åtgärder och utan intervall? Testa Planima-priser™ i en förenklad webbversion!

Repab eller Planima – vad passar dig bäst?

Vill ha högsta möjliga detaljnivå i en beprövad klassiker? Då ska du definitivt ta en kik på Repab Underhållskostnader!

Vill du ha något som är mer lättarbetat och flexibelt? Testa Planima!

Prova Planima – gratis i 14 dagar!

Fyll i uppgifter nedan så kan du komma igång och testa direkt.

Källor:

Fler intressanta bloggartiklar:

En fantastisk Planima-vår (igen)!

Imorgon är det midsommar och kollegorna börjar så smått droppa av till välförtjänta sommarsemestrar. För det har minst sagt varit en intensiv period för oss