Trots höga krav på mätbarhet, kostnadseffektivitet och ekonomisk riskminimering är det fortfarande många fastighetsägare som sätter fingret i luften och hoppas på det bästa när de gör investeringar och fastighetsunderhåll. Känner du igen dig? I den här artikeln delar vi med oss av tre tydliga tecken på att du borde tänka om.
Från guldrusch till kostnadsfokus
Fram till för bara ett par år sedan såg fastighetsmarknaden helt annorlunda ut. Vi hade låga räntor, billig energi samt material- och byggkostnader på en helt annan nivå än vad vi ser idag. Dessutom slog värderingar och försäljningssummor ständigt nya rekord, oavsett vad du gjorde med dina fastigheter.
Idag är läget annorlunda. Det kostar att såväl renovera som låna och marknaden har svalnat avsevärt. Du som fastighetsägare måste med andra ord agera mera medvetet, långsiktigt och datadrivet för att få avkastning på dina investeringar. Därför har många fastighetsägare börjat ändra såväl sin attityd som sitt arbetssätt.
Känner du igen dig i några av dessa tre tecken? Då är det dags att du också tar ett nytt grepp kring hur du planerar och prioriterar dina fastighetsrelaterade investeringar.
1. Du saknar tydlig överblick över fastighetens skick och framtida behov
Hos många fastighetsbolag – framförallt de mer transaktionsfokuserade – har underhållsplanering varit ett begrepp man inte brytt sig särskilt mycket om. Visst jobbar de med avhjälpande fastighetsunderhåll och lagar sådant som går sönder – men att planera och jobba proaktivt med underhållet har inte ansetts nödvändigt. Fastigheternas värde har ju stigit ändå.
Detta arbetssätt har lett till att många fastighetsägare idag står helt utan en övergripande bild av sina fastigheters status. Det, i sin tur, får till följd att viktiga underhållsinsatser som påverkar både värde och funktion faller mellan stolarna.
När du inte vet exakt vilka åtgärder du behöver göra, både på kort och lång sikt, riskerar du att hamna i en situation där du måste göra dyra akutinsatser och behöver skjuta på de investeringar och värdehöjande insatser som du hellre hade velat prioritera.
Genom att ta fram en strukturerad investerings- och underhållsplan för dina fastigheter kommer du att få en tydlig överblick och kan planera och hantera både små och stora underhållsinsatser och investeringar i god tid istället.
2. Budgetar spricker och du har svårt att motivera dina investeringar
För dig som jobbar aktivt med förvaltning och underhåll finns alltid (minst) två parametrar att ta hänsyn till. Å ena sidan underhållsåtgärder du behöver göra för att hålla fastigheten i gott skick. Och på andra sidan investeringsåtgärder du vill göra för att öka fastighetens värde eller uppfylla hållbarhetsmål. I den bästa av världar kan du kombinera de två, men långt ifrån alltid.
På Planima pratar vi regelbundet med folk från alla delar av fastighetsbranschen. Gemensamt för många är att de saknar möjlighet att visualisera sina fastigheters underhållsbehov. Därför har de också svårt att motivera såväl underhållskostnader som investeringar i arbetet med att sätta budget. De har helt enkelt inte koll på vilka prioriteringar de bör göra utan äskar pengar baserat på känsla snarare än på data.
Detta leder till att de löpande under året riskerar att ställas inför oförutsedda kostnader när saker går sönder. I sådana lägen spricker ofta budgeten och fastigheternas investerings- och underhållsskuld växer.
Läs också: Underhållsskuld: ett viktigt nyckeltal för fastighetsägare
3. Du genomför varje åtgärd som ett enskilt projekt
Ett vanligt problem hos många fastighetsägare – vare sig man jobbar aktivt med underhållsplanering eller ej – är att man genomför alla sina investeringar och underhållsåtgärder i silos.
Låt oss ta ett exempel:
Fastighetsbolaget AB har insett att de behöver byta takpapp på Fastighet A så fort som möjligt och tar därför in offerter för detta. Man väljer en entreprenör och genomför projektet.
Året därpå inser Fastighetsbolaget AB att takfönstren på Fastighet A kommer att nå sin tekniska livslängd inom ett par år och att Fastighet B som ligger ett par kvarter bort nu också skulle behöva ett byte av takpapp.
Istället för att samordna dessa tre åtgärder (dubbla takpappsbyten och ett byte av takfönster) och på så sätt förhandla ner totalpriset, blir detta tre separata projekt som vart och ett kommer att kosta Fastighetsbolaget AB både mer tid och mer pengar än vad de hade behövt göra.
Utan en samlad bild över alla planerade åtgärder är det lätt att du missar de besparingsmöjligheter du kan uppnå genom att samordna olika renoveringsprojekt. Den samordningspotentialen är förstås extra stor för dig med stora och komplexa fastighetsbestånd.
Hur kan jag jobba med samordnat underhåll? Läs mer om vår funktion Planima Samordning.
Få artiklar som denna i din inkorg! Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Underhållsplanering: din karta för smarta investeringar
Idag kommer fler och fler fastighetsägare till insikt om de stora vinningarna med att jobba proaktivt med sitt fastighetsunderhåll. Inte så konstigt kanske. En bra underhållsplan hjälper dig nämligen med tre saker:
1. Underhållsplanen ger god överblick
Vilka åtgärder behöver jag göra på fastigheten både på kort och lång sikt? Vilka komponenter närmar sig slutet på sin tekniska livslängd och riskerar att bli ett akut problem som bygger en växande underhållsskuld – och vilka åtgärder har vi framför oss de kommande åren?
2. En bra underhållsplan hjälper dig minska era kostnader
När du fått full koll på alla åtgärder du behöver göra på fastigheterna kan du också börja planera och samköra underhåll och projekt för att dra kostnadsfördelar av gemensamma upphandlingar och större inköpsvolymer till lägre priser.
En bra underhållsplan kommer också vara ett ovärderligt hjälpmedel för er i ert budgetarbete eftersom den visar svart på vitt vilka kostnader ni bör prioritera i er budget och hur höga dessa är – förutsatt att åtgärderna i underhållsplanen är korrekt prissatta.
3. Din underhållsplan fungerar som underlag för budgetering
En positiv följdeffekt av din goda överblick på såväl behov som kostnader är att du också kommer kunna använda underhållsplanen som underlag i budgetarbetet genom att visualisera fastigheternas behov och tydligt visa vilka kostnadsposter som är viktigast att prioritera.
Faktum är att en av Planimas kunder lyckades kapa ner hela sin budgetprocess till enbart fyra timmar tack vare en tydlig underhållsplan och medveten strategi.
Dags att komma igång med underhållsplanering?
Att upprätta bra underhållsplaner för dina fastigheter är en investering som kommer att hjälpa dig att prioritera, samordna och spara stora pengar och mycket tid. Därför finns ingen tid att förlora. Kom igång med din underhållsplanering så fort som möjligt!
Här kan du läsa mer om vad en underhållsplan är och hur du skapar en. Om du hellre vill börja med att titta på hur en underhållsplan kan se ut kan du ladda ner ett gratis exempel här. Lycka till!
Testa Planima kostnadsfritt!
Planima är en modern webbtjänst helt specialiserad på aktivt och värdeskapande fastighetsunderhåll? Du kan ta fram dina underhållsplaner, visualisera fastigheternas behov och fatta underbyggda budget- och investeringsbeslut baserat på den data du ser i Planima.
Låter det bra? Fyll i dina uppgifter för att testa Planima kostnadsfritt i 14 dagar!