Exempel på underhållsplan för fastighet – ladda ner gratis här!

En underhållsplan kan se ut på en mängd olika sätt. För dig som inte sett en tidigare, eller som vill jämföra din nuvarande för att se om den håller måttet, kan du här få ett exempel på en riktigt bra underhållsplan för en fastighet. Ladda ner exemplet längre ner i artikeln 👇

Vad är en underhållsplan?

En underhållsplan hjälper fastighetsägaren att ta hand om fastigheten. Både som guide för fastighetsunderhållet och som underlag för att fatta beslut. Till exempel så bör underhållsplanen innehålla en lista över åtgärder och projekt för fastigheten, där det också finns information om när varje åtgärd ska göras och hur mycket den kostar.

Håller din underhållsplan måttet? Kika Planimas checklista så vet du.

Exempel på hur en underhållsplan ser ut i Planima.
I Planima kan du arbeta effektivt med din underhållsplan tack vare exempelvis massredigering, färdiga kostnadsförslag, filtrering och sortering

3 exempel på när en underhållsplan är användbar

  1. Underhållsplanen skapar överblick över underhållsåtgärderna, så att du kan samordna dem. Det gör det möjligt att spara både tid och pengar.
  2. Det är enklare att se vilket utrymme som finns för investeringar. Underhållsplanen ger dig koll på kommande kostnader, vilket blir ett bra budget- och beslutsunderlag.
  3. Den gör det enklare att uppfylla lagkrav och regler för fastighetsägare. Huruvida det är lag eller inte på att ha en underhållsplan kan du läsa mer om på Planimas blogg och på Boverkets hemsida.

Det finns såklart mängder av fler fördelar med att arbeta aktivt och förebyggande med fastighetsunderhållet. Särskilt om du väljer att arbeta digitalt med underhållsplaneringen, vilket du kan läsa mer om här.

Ladda ner exempel på en underhållsplan här!

Fyll i din e-postadress i fältet nedan så skickar vi ett riktigt gediget exempel till dig som en PDF.

Bara ett exempel – alla fastigheter är olika

Eftersom varje fastighet är unik behöver de tas om hand på olika sätt. Det handlar om olika komponenter och material, olika byggår och storlek, men även om hur väder och vind utsätter fastigheten för slitage.

Därför är det bra att du känner till att även varje underhållsplan är unik. Exemplet beskriver hur en särskild fastighet behöver tas om hand och går därmed bara att tillämpa för just den fastigheten. Tanken med exemplet är att ge dig en bild av struktur och upplägg.

Varje exempel på underhållsplan är lika unik som varje fastighet
Varje fastighet är unik, därför är varje underhållsplan användbar bara för just den fastigheten.

Arbeta aktivt med underhållsplaneringen

En underhållsplan är bara värdefull om du faktiskt arbetar aktivt med den och håller den uppdaterad. Du kan arbeta digitalt med underhållsplaneringen i Planima, som till exempel HSB Hyresfastigheter Stockholm berättar mer om hur de gör här.

Det går också att arbeta helt analogt, eller i exempelvis Excel. Vad som passar dig bäst beror på hur din verksamhet ser ut. För att beskriva de olika arbetssätten har vi tagit fram en jämförelse mellan Excel och Planima.

Läs mer om hur Planima funkar för:

Prova Planima kostnadsfritt!

Vill du, mer än att bara se hur en underhållsplan ser ut, även testa ett smidigt sätt att arbeta med den? Fyll i formuläret här nedanför, så får du ett gratis testkonto i Planima i 14 dagar.

Fler intressanta bloggartiklar: