Underhållsskuld: nytt nyckeltal i Planima hjälper dig hålla koll på fastigheterna

Gillar du att jobba proaktivt och ha stenkoll på dina fastigheter? Då är Planimas nya nyckeltal Underhållsskuld användbart för dig. Vårt fokus har alltid varit att ge fastighetsägare värdefull information om sina fastigheter och presentera den på tydligast möjliga sätt. På så vis blir det busenkelt att jobba effektivt och ta bra beslut.

Men hur mycket du än använt Planimas smarta funktioner så har det varit svårare att veta:

  • Håller du ett bra skick på fastigheterna eller börjar du halka efter någonstans? 
  • Hur står du dig jämfört med dina branschkollegor och deras fastigheter?
Skärmbild på underhållsplan i Planima där nya nyckeltalet Underhållsskuld visas.
Ekonomisk analys i Planima, där Underhållsskuld nu har flyttat in. Klicka på bilden för högupplöst version.

Med nya nyckeltalet Underhållsskuld blir det mycket enklare! Det visar alla kostnader för underhåll som borde varit genomfört, men som inte är genomfört. Helt enkelt: hur bra ligger du till i ditt fastighetsunderhåll?

Nyfiken på Planima för dina fastigheter? Läs mer här om du är:

Precis som övriga nyckeltal i Planima så uppdateras Underhållsskuld direkt om du använder Filter, exempelvis för att se skulden för utvalda byggnader inom en fastighet. Du kan också se underhållsbehovet för flera fastigheter samtidigt och hitta samordningsmöjligheter med hjälp av Planima Samordning.

Du får Underhållsskulden både som en summa och per m² så du enkelt kan jämföra mellan olika fastigheter. Formeln ser ut så här:

Formel för beräkning av nyckeltalet Underhållsskuld i Planima.

4 smarta sätt att använda Underhållsskuld

1. Ökar eller minskar underhållsbehovet över tid?

Håller du rätt takt i underhållsarbetet eller blir skicket allt sämre? Genom att kolla Underhållsskulden med jämna mellanrum kan du se utvecklingen över tid. Ett enkelt sätt att visa för dig själv och dina kollegor att ni är på rätt spår – eller kanske att ni behöver växla upp arbetet ännu mer!

Bostadsbolaget Lulebo beräknade manuellt underhållsskulden för hela beståndet vilket blev totalt 3 miljarder kronor, ett mycket stort eftersatt underhållsbehov. Genom att följa Underhållsskulden i Planima kan du agera i god tid och slippa liknande obehagliga överraskningar.

2. Hur står sig våra områden mot varandra, eller t.o.m. hela beståndet?

Är ditt fastighetsbestånd indelat i olika områden? Kanske baserat på geografi, fastighetstyp eller ansvarig förvaltare? Använd Planima Samordning och lägg till alla fastigheter i ett område i en vy så ser du direkt Underhållsskulden för hela området. Ett enkelt sätt att se vilka delar av beståndet som kräver mest insatser.

Skadad fasad på byggnad som därmed har en hög underhållsskuld.
Nyckeltalet Underhållsskuld hjälper dig hitta utsatta områden så du kan agera innan dyra skador blir ett faktum.

3. Hur mår specifika delar av fastigheterna?

Eftersom Underhållsskulden uppdateras automatiskt baserat på de Filter du använder så kan du analysera utvalda delar. Exempel: filtrera på Kategori = Tak och använd Samordning-funktionen för att se den sammanlagda Underhållsskulden för alla tak i hela beståndet samtidigt.

Läs mer om hur Underhållsskuld kan användas för framgångsrikt underhåll, tillsammans med ytterligare 7 värdefulla tips, här.

4. Hur ligger du till jämfört med branschkollegorna?

Tänk dig: du ansvarar för 50 bostadsfastigheter. Efter flitigt arbete med underhåll och renoveringar har du kunnat sänka Underhållsskulden för ditt bestånd från 850 kr/m² till 425 kr/m². Underbart! Men hur bra är det?

Tillsammans med Underhållsskulden får du en automatisk jämförelse mot alla tusentals andra fastigheter som finns inlagda i Planima. Ett enkelt sätt att se om du ligger bättre eller sämre till än genomsnittet.

Vad är din underhållsskuld? Testa Planima och ta reda på det!

Om du vill få stenkoll på dina fastigheter och säkerställa att underhållet går i rätt riktning så är Planima helt rätt för dig. Testa kostnadsfritt i 14 dagar!

Fler intressanta bloggartiklar: