Mall underhållsplan: ladda ner gratis, kom igång direkt!

”Finns det någon bra mall för min underhållsplan?” Det är en vanlig fråga vi får. Därför har vi tagit fram en enkel underhållsplan-mall i Excel som du kan ladda ner här nedan 👇

Innan du gör det vill vi ge dig några tips på vad som är bra att tänka på när du ska börja skapa din underhållsplan utifrån mallen.

Exempel på underhållsplan i Excel med stapeldiagram och tabell
Exempel på underhållsplan i Excel

Har du användning av en mall för underhållsplan?

Du som är fastighetsägare eller ansvarar för underhåll av en eller flera fastigheter har säkert kommit i kontakt med begreppet underhållsplanering tidigare.

En bra underhållsplan ger dig koll på hur du ska ta hand om dina fastigheter på bästa sätt. Den visar vad som ska göras, när det ska göras och hur mycket det kommer att kosta.

Surfplatta på bord med underhållsplan skapad utifrån Planimas mall.
Planima – enkel app för underhållsplaner. Testa om du tröttnar på mallen!

På så vis kan du prioritera rätt och fatta beslut som sänker kostnader och ökar värdet på din fastighet. Här kan du läsa mer om värdet av en digital underhållsplan.

Så här använder du mallen

  1. Ladda ner mallen längre ner i detta blogginlägg.
  2. Gör en besiktning av fastigheten och anteckna alla underhållsåtgärder som ska vara med i underhållsplanen. Antingen gör du detta direkt i mallen på en surfplatta eller mobil eller så använder du papper och penna och skriver in i mallen sedan.
  3. Fyll i alla rader i underhållsplan-mallen så alla uppgifter finns med.
  4. Skapa de tabeller och diagram du behöver i Excel så att du får rätt information och överblick över innehållet. Här kan du ta del av vår checklista på vad en underhållsplan behöver innehålla.

Ladda ner mall för underhållsplan här

Fyll i din mejladress i formuläret så mejlar vi mallen till dig.

Mallen fungerar för alla typer av fastigheter. Vi kommer att skicka dig ett mejl efter några dagar för att kolla om du kommit igång och om du behöver någon mer hjälp.

Läs mer om hur Planima fungerar för dig som är fastighetsägare, kommun/allmännytta eller konsult/förvaltare.

Sitter du kanske i en brf-styrelse? Läs då vår guide för underhållsplanering i bostadsrättsföreningar här!

Att tänka på när du använder mallen

Alla fastigheter är olika och har därmed olika behov. Exempelvis behöver en tegelfasad helt andra åtgärder än en träpanel.

Såväl material och byggår som utsatthet för väder och vind påverkar hur ofta exempelvis ett tak behöver renovering eller byte. Därför är det viktigt att du har god kunskap om byggteknik när du skapar din underhållsplan med hjälp av mallen, annars är det lätt att du missar eller felbedömer viktiga saker.

Det finns ytterligare några luriga fallgropar inom underhållsplanering: läs mer om 7 vanliga fel och hur du undviker dem här.

Om underhållsplan-mall i Excel inte räcker

Tänk på att vår mall bara hjälper dig en bit på vägen. Om du vill ha anpassade tabeller och diagram i Excel så behöver du skapa dessa själv.

Om du använt underhållsplan-mallen och känner att du istället vill fortsätta din underhållsplanering i Planima, så kan du importera den direkt in i vårt system. På så vis kan du fortsätta jobba med din planering i ett kraftfullt och användarvänligt verktyg.

Har du inte bestämt dig om Excel eller Planima är rätt för dig? Läs vår noggranna genomgång och jämförelse här.

Inspiration för att komma igång: gratis exempel på underhållsplan

Skärmbild med underhållsplan i Planima och tabell med underhållsåtgärder
Så här kan en underhållsplan se ut i Planima

För att komma igång lite lättare kan det vara bra att titta på en komplett underhållsplan där alla delar finns. Ladda ner ett gratis exempel här.

Vill du hellre testa Planima direkt? Prova gratis i 14 dagar!

Fler intressanta bloggartiklar: