Vad kostar en underhållsplan? Så får du rätt pris!

En bra underhållsplan kan göra underverk vare sig du förvaltar en eller flera fastigheter. Den hjälper dig att få kontroll och jobba proaktivt, vilket leder till lägre kostnader och tidsåtgång. Men vad är ett rimligt pris för en underhållsplan?

Här går vi igenom vad som är bra att tänka på om du ska anlita hjälp med att ta fram underhållsplaner. Genom att veta vad som påverkar priset så kan du fråga efter det du behöver och inte betala extra för sådant du inte har användning för.

Konsult med surfplatta som utför besiktning för att ta fram underhållsplan.
Att ta hjälp med underhållsplanering kan vara mycket värdefullt. Priset varierar dock stort!

5 saker som påverkar pris på underhållsplan

Precis som andra konsulttjänster så är en underhållsplan svår att sätta ett exakt pris för. Det finns många olika saker som kan skilja sig i omfattning och företagen som säljer tjänsten vill helst inte dela med sig av sina priser. 

Däremot finns det några viktiga saker som påverkar priset på en underhållsplan, oavsett vem som ska göra den:

1. Hur många år ska underhållsplanen täcka?

Vill du vara riktigt långsiktig eller fokusera på det mest akuta? En viktig faktor som avgör pris för en underhållsplan är hur många år den ska sträcka sig. Ju fler år den ska täcka, desto dyrare.

Pssst: gör inte misstaget att välja en för kort underhållsplan bara, då finns risk att den inte blir användbar. Läs mer om detta och sex andra vanliga fel här.

2. Hur detaljerad ska underhållsplanen vara?

Ska underhållet delas upp på varenda litet rum, eller räcker det att klumpa ihop per byggnad? Högre detaljnivå kan vara siffernördens dröm, men tänk också på att planen blir svår att jobba med. Och framförallt: priset blir högre för en underhållsplan med hög detaljnivå. 

Exempel: behöver vi verkligen dela upp alla belysningsarmaturer per rum eller räcker det med en klumpsumma för alla utrymmen?

3. Hur krångliga och gamla är byggnaderna?

Sjukhus som exempel på fastighet som är dyr att göra underhållsplan för. Väg framför och himmel i bakgrunden
Sjukhus: ett exempel på stor och komplex fastighet som är dyr att underhållsplanera

Tänk dig att göra en underhållsplan för ett sjukhus. Olika delar byggda i olika omgångar, mängder av rum, olika material överallt och en uppsjö av olika installationer. 

Jämför det med en lagerfastighet: en enkel kub med få material och nästan helt tom på insidan. Självklart är det både mer tids- och kunskapskrävande att besiktiga en krånglig fastighet. Därmed blir priset högre.

Fastighetens ålder är också viktig: gamla byggnader med traditionella material och konstruktioner kan vara mycket mer tidskrävande. Då blir priset högre!

4. Hur många och stora fastigheter ska underhållsplaneras?

Ju fler och större fastigheter du ska göra underhållsplan för, desto högre pris. Tänk på att markytor oftast ingår i en underhållsplan, så om de är stora och innehåller många olika saker såsom lekplatser och parkeringar, så blir priset högre.

Om samma fastighet har flera olika byggnader med olika typer av byggmaterial eller om de är olika till storlek och utformning blir det också mer tidskrävande eftersom vissa arbetsmoment måste upprepas för varje huskropp.

Nyfiken på hur du kan använda Planima för stora fastighetsbestånd? Läs mer om du är:

5. Vilket system ska du använda för underhållsplanering?

Ska du använda ett stort fastighetssystem eller något mer lättarbetat som Excel eller Planima? Detta styr både hur dyrt det blir att skapa underhållsplanerna men också hur tidskrävande det kommer att bli att arbeta med dem kontinuerligt.

Laptop på bord med Planima på skärmen, en webbtjänst för underhållsplanering
Planima – exempel på webbtjänst anpassad för underhållsplaner

Underhållsplaner i fastighetssystem kan kräva manuell ifyllning av väldigt många fält. Därför kan det gå mer än dubbelt så fort att skapa samma underhållsplan i ett system anpassat för underhållsplanering, tack vare automatiska funktioner och enklare gränssnitt.

Anpassade system kan därmed bli billigare initialt och på lång sikt, om du vill jobba aktivt med underhållsplanerna.

Letar du efter ett bra fastighetssystem? Vi har samlat alla system med funktioner och pris i denna lista.

Exempel på pris för underhållsplan

Vi har frågat byggkonsulterna på Sustend vad en underhållsplan kan kosta. Här är några exempel:

  • Kontorsbyggnad, ca 10 000 m² lokalarea: 40 000 – 90 000 kr
  • Industri- eller logistikfastighet, ca 20 000 m² lokalarea: 50 000 – 110 000 kr

Vill du se ett exempel på hur en riktig underhållsplan kan se ut? Ladda ner ett gratis exempel här.

Underhållsplanering kostar 25 kr/m²

”Granskning av fastighetsunderhåll”, Region Skåne, 2019

Eller mycket mindre! Eller mer. I en granskningsrapport från 2019 så fastslog revisorerna i Region Skåne att 25 kr/m² är en rimlig kostnad för att underhållsplanera regionens fastigheter.

Vi skulle säga att priset snarare kan ligga mellan ca 5 – 40 kr/m². Ett stort spann, men det är som sagt många olika faktorer som påverkar. 

Du får vad du betalar för!

Om du bara vill ha en underhållsplan för att någon sagt att du måste och du inte ska använda den: välj den billigaste. 

Men om du vill använda underhållsplanen aktivt och som verktyg för att spara tid och pengar kan det vara värt att satsa på något bättre. Det kan bli dyrare att skapa underhållsplanen, men betalar sig på sikt.

Vill du ha pris på underhållsplan för din fastighet?

Vi samarbetar med experter som kan hjälpa er ta fram underhållsplaner för alla fastighetstyper. Kontakta oss nedan så ber vi en utvald partner kontakta er och ordna offert.

Fler intressanta bloggartiklar: